Національні страви Данії

Аблесківер (Aebleskiver)

Аблесківер – датські пончики. У перекладі з данської aблесківер означає шматочки яблук, оскільки традиційно в якості начинки використовувалися яблука (æble), проте в сучасній версії використовуються і інші начинки. Готуються датські пончики на спеціальній однойменної сковороді і подаються в гарячому вигляді з цукровою пудрою, малиновим, полуничним або

ожиновим джемом. У грудні аблесківер часто готують на різдвяних ярмарках і подають з глінтвейном (gløgg).

Глег (gløgg)

Глег – традиційний різдвяний напій, який продають на різдвяних ярмарках Копенгагена в Садах Тіволі, Ньюсхавен і Строгет, де його розливають з термосів і великих каструль. У сезон різдвяних свят в ресторанах біля дверей по всьому Копенгагену виставлені рекламки з ціною на цей зігріваючий напій. Глег готується з сухого червоного вина, з додаванням кориці, гвоздики, мускатного горіха, апельсинової цедри, цукру, родзинок і мигдалю, для фортеці додають горілку, бренді або активи.

Підготовлено Ольгою Топал

Leave a comment

Your email address will not be published.