Як уникнути харчового отруєння в подорожі

У гастрономічних подорожах важливо пам’ятати про безпеку. Харчове отруєння – те, з чим стикаються безліч туристів. Але зовсім не обов’язково ставати тим, чия відпустка буде зірвана. Джерело харчових отруєнь – неякісна їжа, брудна вода або посуд. Ніхто не знає, де зберігаються і як обробляються продукти перед тим, як потрапити до нас на стіл у вигляді вишуканих страв. Від гострого болю, блювоти, діареї та інших ознак харчового отруєння ніхто не застрахований. Навіть міцні фізично люди можуть стати його «жертвою». Зберегти своє здоров’я і відпустку допоможуть наступні рекомендації.

  1. Їжа, що зберігається при «кімнатній» температурі

Температура зберігання їжі – найважливіший показник її якості. Температурний режим повинен дотримуватися завжди. Купуючи їжу на вулиці, ми апріорі ризикуємо. В рідкісних вуличних лотках можна знайти холодильник або нагрівальний елемент. Якщо ви бачите величезну каструлю з супом, яка гріється на крихітному пальнику, не купуйте його.

Пам’ятайте! Холодна за рецептом страва має бути холодною, а гаряча – гарячою.

  1. Відсутність крана з чистою водою.

У будь-якого, хто має справу з їжею (від кухаря до офіціанта) повинні бути чисті руки. Найбільше бактерій накопичується не “під обідком унітазу», а на руках. Нас з дитинства вчили мити руки перед їжею – і мали рацію. Якщо у вуличного торговця немає не тільки холодильника, але і джерела з чистою водою, відмовтеся від придбання їжі у нього. Ніхто не знає, коли він мив руки востаннє.

Пам’ятайте! Чисті руки кухаря – ознака його чистої совісті.

  1. Голі руки, що торкаються їжі.

Коли бачиш безліч смакоти в магазині, травні процеси активізуються, а рот наповнюється слиною, легко пропустити цю маленьку дрібницю. І як наслідок – «заробити» собі великі проблеми. Руки вуличного торговця – завжди брудні, навіть якщо поруч знаходиться кран, і він миє їх кожні 15 хвилин. Він торкається безлічі предметів, рахує гроші і т.д.

Пам’ятайте! Продавець їжі з лотка повинен працювати в рукавичках, або використовувати спеціальні інструменти.

  1. Відсутність мила в туалеті

Брудні туалети – це жахливо. Звичайно, їжа туди ніколи не потрапляє (напевно …), але люди, які її готують, – так. Якщо в закладі брудна вбиральня, значна ймовірність, що кухарі і обслуговуючий персонал, які користувалися нею, добряче «приправлять» ваше замовлення бактеріями. Хороший тон мати в закладах громадського харчування мило та інші гігієнічні засоби.

Пам’ятайте! Театр починається з вішалки, а гарний ресторан – з охайного туалету!

  1. Брудна кухня

Кухня – вівтарне місце в будь-якому гастрономічному закладі. І було б непогано відвідати її перед тим, як замовляти в ньому щось. Брудний посуд, залишки їжі – вірна ознака, що звідти треба бігти. Якщо господарі кафе, бару чи ресторану, а також їх працівники, не надто переймаються чистотою на своєму робочому місці, то, ймовірно, їм так само плювати на температурний режим зберігання продуктів, правила гігієни та інше.

Пам’ятайте! Кухня – обличчя закладу, якщо воно не «вмите», йдіть звідти.

  1. Хворі і неохайні працівники.

Якщо хтось із осіб, що контактують з їжею, нездоровий або неохайно виглядає, краще відмовтеся від цієї їжі. Менеджер по персоналу закладу не повинен допускати до роботи тих, хто чхає, кашляє і погано пахне.

Пам’ятайте! Побажавши «Будьте здорові!» Офіціантові, ви ризикуєте серйозно зіпсувати власне здоров’я.

  1. Щури і таргани.

Це найвагоміший аргумент негайно покинути заклад. Ще краще, зателефонувавши при цьому в санітарно-наглядову службу. Брудна кухня, туалет або офіціант – півбіди. «Гуляючі» гризуни або комахи – дійсно поганий знак. Тут справа може не обмежитися харчовим отруєнням – пацюки і таргани є переносниками серйозних інфекційних захворювань.

Пам’ятайте! Пацюки і таргани завжди там, де багато їжі, але пробувати її на смак не варто.

Підготовлено Сергієм Коростієм